04. decembar 2018.

 
 
The Tiger Lillies
Dom omladine Beograd
03. decembar 2018.

 
  Sinoć sam bio svedok koncertnog nastupa jedne vrlo intrigantne grupe, tačnije trija iz Velike Britanije, The Tiger Lillies.

Prvi put su nastupali pred beogradskom publikom pre punih 10 godina. Ostavili su izuzetan utisak, tako da sam dobio uveravanja od pouzdanih ljubitelja muzike da su zaista nenadmašni u onome što rade. Osnovani 1989. godine, od strane frontmena Maryna Jacquesa, grupa je radila nesmanjenim tempom i objavila je četrdesetak naslova, što samostalno, što u kolaboracijama (npr. sa čuvenim Kronos Quartetom), a pisali su i izvodilli muziku za brojne pozorišne projekte.



Oko 21:15 na bini se pojavio trio The Tiger Lillies. Na scenu Velike dvorane Doma izašli su Martyn Jacques (glas, stas, harmonika, klavir, ručno izrađene ukulele), Adrian Stout (kontrabas, gitara, muzička testeru, theremin i prateći vokal) i Jonas Golland (bubnjevi i perkusije). Sva trojica sa belom šminkom na licu, obojenim crnim podočnjacima, crnim šeširima i u crnom osim basiste koji je bio u zanimljivom kariranom odelu (široke kocke u boji). Bila su to tri ljuta klovna (pogotovo Martyn koji je imao veliki crni šal oko vrata)!



Započeli su sa pesmama "Devil's Fairground" i "Gypsy Lament". Kombinacija mjuzik hola, Bertolda Brehta i Kurta Weilla, crnog humora i sumornih tema, koje su ipak izvedene na intrigantan i iznenađujeće svež način, oduševila je publiku. Ona je bila odlučna da se ludo zabavi pa je ubrzo vrlo burno reagovala. Ponekad je to bilo poprilično raskalašeno i neprimereno (vole ljudi svoje ego tripove, pa to ti je!).



Ja sam bio fasciniran preciznošću i vitalnošću svirke, crnohumornim pesmama u ritmu poskočica, valcera, mazurki, čak je jedna pesma imala prizvuke country i western muzike. Taj mračni utisak (macabre), smeha ispod vešala, potenciran je falsetom Martyna Jacqusa koji je u nekim pesmama dostizao operske tonove. Pitao sam se kako može čitav koncert da peva na taj način, obzirom na njegovu prirodnu boju glasa koju smo na kratko čuli kada se obratio prisutnima.



Ovako glas dečaka horiste na helijumu je u početku bio malo iritantan ali se čovek navikne i na tu vrstu ekspresiju. Bilo je tu i odličnih balada kao "Eternity", "Just Another Day" i "Golden Brown". Neke sam odmah zamislio u izvođenju Nicka Cavea. Bile bi odličan materijal za njega.



Posle prvog dela nastupa koji je trajao oko 40 minuta usledila je pauza. Posle 20-tak minuta koncert se nastavio sa "Kiss You Quick", "Beat Me" i pesmom u kojoj je oduševljeno učestvovala publika, uzvikujući na tačno određenim mestima - "Drugs"! Na bis su izveli pesme "Maria", brzu "Bully Boys" i "Crack Of Doom" i napustili scenu.



Oko dva sata nastupa su prošla fantastično brzo. Publika je htela još ali nastavka nije bilo i za ovaj put to je bilo sve. Nije bilo osobe koja nije bila oduševljena nastupom The Tiger Lillies. Zaista mi je neobično drago što sam ih napokon video uživo. Ovakav nastup se ne zaboravlja!




tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018




Bryan Ferry
Štark Arena
07.09.2018.




The Handsome Family
Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.




Vasil Bisera Gabi Matija
Kombank dvorana
17.11.2018.




Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.




Kralj Čačka
Dom omladine Beograd
01.12.2018